Brání vám malé prostory okolo vašeho domu v rozkvětu vašich zahradních vizí, snů a přání? Vytvořit okrasnou zahradu na malém prostoru může být opravdové umění. Věřte však, že ani malý venkovní prostor nemusí být omezením, jako spíše výzvou ke splnění vašeho zahradnického snu. 

Image by yingyang on Freepik

Pojďte se s námi podívat na to, jak můžete vytvořit okrasnou zahradu i na malém prostoru. Vytvořit krásný, klidný a inspirativní prostor zvládnete i na pár metrech čtverečních. 

Plán je základ úspěchu 

Plánování hraje zásadní roli. Pokud totiž dobře promyslíte uspořádání všech prvků v zahradě, jistě se vám povede vytvořit krásný prostor. Plánování okrasné zahrady na malém prostoru vyžaduje pečlivý přístup, díky kterému dokáže využít každý centimetr na maximum. 

Stanovte si na začátku jasné cíle. Co vlastně chcete od své malé zahrady? Toužíte po oáze klidu, chcete se kochat pestrobarevností květin nebo i tento venkovní prostor chcete využít funkčně například pro setkávání s přáteli? Už jen to, že si definujete vaše cíle vám pomůže přemýšlet více o designu a hlavních prvcích, které by ve vaší malinké zahrádce neměly chybět. 

Tip: Přečtěte si o zahradní sprše. Možná, že i po té toužíte, jen o tom ještě nevíte. 

Jedním z klíčových faktorů plánování je zohlednění možností, které máte k dispozici. Čím menší zahradu máte, tím důležitější je každý detail. Zvažte, jak můžete využít každý kout a také, jak opticky zvětšit prostory.

Vertikální zahradničení 

Pokud je váš prostor opravdu stísněný, využít můžete vertikálního zahradničení. Tato metoda nejen šetří prostor, ale také poskytuje nové možnosti pro pěstování rostlin nebo umisťování dekoračních prvků. 

Existuje hned několik kreativních možností, jak lze s pomocí vertikálního zahradničení zdůraznit krásu vaší okrasné zahrady i na malém prostoru: 

Využijte stěny vašeho domu nebo pergoly 

Využít můžete stěny vašeho domu, pergoly nebo třeba plochu vysokého betonového plotu. Tyto stěny můžete nechat porůst popínavými zelenými rostlinami, jako jsou popínavé růže, plamének nebo břečťan. 

Další možností je pořídit na stěny závěsné regály a police, které vám umožní umístit květiny a dekorace do výšky. 

Květiny pověste do vzduchu 

Autor/ka fotografie: Minol Song

Zavěsit květiny můžete i do vzduchu. Tedy pokud máte kam. K zavěšení jsou obvykle potřeba trámy nebo stropy. Tato metoda je oblíbená při zařizování malé okrasné zahrady v prostoru balkonu, terasy nebo zimní zahrady. V závěsných květináčích se obvykle daří především bylinkám nebo převislým rostlinám. 

Pořiďte truhlíky, žebříky nebo stojany 

Do své zahrady můžete použít také žebřík nebo jiný stojan na květiny, případně také závěsné truhlíky. 

Zrcadla a optické triky v zahradě 

Pokud je váš prostor opravdu omezený, můžete ho trochu zvětšit. Alespoň opticky. Zrcadla nabízí skvělý způsob, jak otevřít a vizuálně rozšířit i ty nejmenší prostory. Jak konkrétně optické triky využít? 

Mobilní záhony 

Autor/ka fotografie: Leigh Patrick

Mobilní záhony jsou také řešením toho, jak vytvořit krásnou okrasnou zahradu i v případě, že máte omezené místo. Pěstovat rostliny můžete v přenosných kontejnerech, které můžete umístit na různá místa a v případě potřeby je také přemisťovat. 

Inspirace: Další možností jsou také vyvýšené záhony. Víte, čím natřít vyvýšený záhon v zahradě? Správný nátěr může doladit design celé zahrádky a zároveň ochránit materiál před stárnutím.

Mobilní záhony mají hned několik výhod. Umožňují pěstování rostlin i na malém místě. Vytvoří díky nim zelené kouty i v malých městských bytech. Do mobilních záhonů však doporučujeme vybírat nízko růstové rostliny, které se dobře přizpůsobí omezenému prostoru. 

Takovými rostlinami jsou například různé druhy bylinek, konkrétně rozmarýn, bazalka, oregano nebo některé druhy máty. Z květin může jít o petunie, begonie, levandule, plamének nebo šalvěj. 

Materiály, z kterých jsou mobilní záhony vyrobeny, mohou být různé. Záleží jen na vás a vašich preferencích, které si vyberete. Dřevo, plast, beton i kov: to všechno na trhu naleznete. Důležité by pro vás mělo  být dobré odvodňování. 

Mohlo by vás zajímat: Víte, jak na zahradě můžete využívat betonové tvárnice? Spousta majitelů zahrad je používá k vytvoření okrasného záhonu.

Výběr rostlin 

Image by Freepik

Až budete vybírat rostliny do okrasné zahrady, je třeba zohlednit několik faktorů. Důležité jsou především klimatické podmínky a délka slunečního svitu. Některé rostliny potřebují plné slunce, jiným se lépe daří ve stínu. Stejně tak vybírejte rostliny, které jsou přizpůsobené typu půdy, kterou máte k dispozici, některé rostliny preferují vlhkou půdu, jiné rostou lépe spíš v sušší půdě. 

Dobré je být informovaný také o tom, jaké výšky nebo šířky rostlina dosáhne. Logicky pro vaši malou okrasnou zahradu budou lepší spíše rostliny nižšího vzrůstu, případně rostliny popínavé. Vybírejte proto tak, aby se rostliny vešly do jim určeného prostoru. 

Uvažovat byste měli také o barevném schématu rostlin, které chcete v zahradě mít. Kombinace různých barev a textu může vytvořit zajímavou podívanou. 

Ať už jste úplný zahradník začátečník nebo naopak zkušený borec, rostliny vybírejte také podle náročnosti péče. Vybírat byste vždy měli nejen podle svých zahradnických schopností, ale také podle vašich časových možností pro péči. 

Pamatujte na to, že výběr rostlin do okrasné zahrady je otázkou osobního vkusu. Nakonec to budete jen vy, kdo bude v okrasné zahradě trávit čas a je důležité, abyste byli spokojeni hlavně vy. Nebojte se experimentovat. 

Pokud nemáte ponětí, jak vytvořit květinový ráj na vaší zahradě. Doporučujeme poradit se v zahradnictví o vhodných rostlinách do podmínek vaší zahrady. Oslovit můžete také odborníky z oboru nebo se ponořit do tajů zahrádkaření za pomoci různých knih. I my jsme se rozhodli přinést pro vás alespoň pár základních tipů: 

Rostliny, kterým se daří spíš na slunci 

Rostliny, kterým se daří spíš ve stínu

Inspirace: Přečtěte si, jak vytvořit pěkné květináče, které vnesou do vaší okrasné zahrady trochu toho vašeho osobního vkusu.

Image by Freepik

Rostliny, kterým se daří spíš v mokré půdě 

Některým rostlinám se daří spíše v mokré půdě. Zde jsou některé z nich, které jsou známy svou schopností prosperovat ve vlhké půdě: 

Rostliny, kterým se daří spíš v suché půdě 

Některým rostlinám se daří spíše v suché půdě. Zde jsou některé z nich: 

Rostliny nízkého vzrůstu

Rostliny nízkého vzrůstu jsou skvělou volbou nejen do malé okrasné zahrady. Ideální jsou pro v podstatě jakékoliv okrasné záhony. 

Rostliny vysokého vzrůstu

Některé rostliny jsou známé svým vysokým vzrůstem a mohou být skvělým doplňkem spíše ve větších zahradách. Některým rostlinám je třeba poskytnout dostatečnou oporu, aby se udržely vzpřímené. 

Rostliny popínavé

Popínavé rostliny jsou skvělým dekorativním prvkem v zahradě. Mohou navíc poskytnout i stín a soukromí.  

Image by wirestock on Freepik

Rostliny, kterým se daří spíš v teplém prostředí

Rostlinám, kterým se daří spíše v teplém prostředí je třeba zajistit dostatek slunečního světla, správné zalévání a vhodnou půdu. Každá rostlina má navíc své vlastní specifické požadavky. Dařit by se některým druhům mohlo lépe ve skleníku

Rostliny, kterým se daří spíš v chladném prostředí 

Pokud chcete pěstovat rostliny, kterým se daří spíš v chladném prostředí, důležité je zvolit pro ně vhodné stanoviště s dostatkem chladu a stínu. Rostliny byste měli chránit před přílišným sluncem a suchem. 

Praktické a krásné zároveň 

Photo by Paul Streltsov on Unsplash

Pokud chcete, aby vaše malá okrasná zahrada byla také funkční, zde je několik tipů na prvky, které vaši zahradu přesně takovou udělají: 

Zahrnout do své zahrady můžete různé cestičky, květinové záhony, malé posezení nebo vodní prvky. Dekorativní prvky přidají do zahrady charakter. Může jít o zahradní nábytek, gabionové koše, květinové nádoby nebo světelné prvky. 

Závěr

Vytvořit okrasnou zahradu na malém prostoru může přinést do vašeho života radost z krásy a procesu tvoření. A to i přesto, že zpočátku můžete mít z nedostatku prostoru spíše obavy. Existuje ale celá řada nápadů a triků, díky kterým zvládnete vytvořit krásnou zahradu i na málo metrech. 

Čím menší je zahrada, tím více záleží na každém drobném detailu. Je klíčové najít rovnováhu mezi estetikou a funkčností, aby každý kousek zahrady plnil svůj účel a zároveň vypadal dobře. 

Nechte se inspirovat přírodou a experimentujte. Malá zahrada by měla odrážet váš vkus. Ať už milujete květiny, popínavé rostliny, umělecké prvky nebo chcete relaxovat v záplavě barevných květů, každý metr by měl vyprávět svůj příběh. 

Pamatujte na to, že fantazii se meze nekladou a s trochou lásky a péče můžete proměnit každý koutek na oázu klidu a pohody. Krása na každém metru čtverečním je vám na dosah, dejte se proto do práce a nechte zahradu rozkvést do krásy. 

 

Tento článek jsme pro vás připravili ve spolupráci s: 
Alena Mrvíková, Obsahový špecialista na optimalizáciu webov z PoctiveSEO: Pomôžeme vám s viditeľnosťou webu, marketingom, PPC reklamou