Na ruce se vám blýská zásnubní prstýnek a vy pomalu začínáte uvažovat nad tím, jak vlastně svoji vysněnou svatbu naplánovat a co všechno zajistit. Pokud se chcete na svatbu připravit bez zbytečného stresu, je třeba jednotlivé kroky plánovat s dostatečným předstihem. 

Fotografie od uživatele Helena Jankovičová Kováčová ze služby Pexels

To platí i pro květinovou výzdobu, kterou je dobré si objednat alespoň měsíc dopředu. Jejím nejvýraznějším prvkem je svatební kytice, která by měla ladit s celkovým stylem svatby a odrážet osobnost a vkus nevěsty. Jak ale vybrat tu pravou?

Svatební kytice podle stylu svatby

Svatební kytice by měla podtrhnout nejen krásu nevěsty, ale i celkový styl do kterého budete svatbu ladit.

Svatba ve vintage stylu

Máte rádi staré, kvalitní věci? Pak je pro vás svatba ve stylu vintage to pravé. Výzdobu, kterou tvoří například ošoupané kožené kufry nebo staré bicykly, skvěle doplní pivoňky nebo růže. Ty se budou výborně vyjímat také na nablýskaném veteránu, který na vintage svatbě rozhodně nesmí chybět.

Svatba v rustikálním stylu

Rustikální styl jde ruku v ruce s přírodou a venkovem. Svatba se většinou odehrává ve stodole, kde jako dekorace dobře poslouží balíky slámy, nebo ve staré selské chalupě. Svatební kytice je uvázaná z lučních květů doplněná o různé druhy zeleně. 

Svatba v glamour stylu

Lesklé a třpytivé doplňky, atmosféra luxusu a blahobytu. Svatba ve stylu glamour je honosná a obvykle se odehrává v prostředí zámku nebo přepychového hotelu. Do tohoto prostředí se hodí květiny představující luxus, jako jsou růže, orchideje nebo kaly.

Svatba v boho stylu

Svatba ve stylu boho je uvolněná a inspirovaná přírodou. V případě dekorací nesnese žádné umělé kýče. Boho svatební kytice jsou vázané volně, košatě, pravidelné tvary v nich určitě nehledejte. Pro vazby se využívá nejčastěji luční kvítí, ale není to pravidlem. Květy jsou doplněné o nejrůznější traviny. 

Svatba ve vlastním stylu

Máte duši rebela a žádný svatební styl vám není blízký? Naplánujte si svatbu přesně podle svého gusta. Třeba v originálních svatebních tričkách, stylových keckách a s nevšední květinovou výzdobou. 

Svatební kytice podle ročního období

Fotografie od uživatele Rocsana Nicoleta Gurza ze služby Pexels
 

Pokud při výběru svatební kytice zvážíte roční období, ve kterém se váš velký den bude odehrávat, můžete značně ušetřit. Květiny typické pro konkrétní období jsou dostupnější a jejich nákup vyjde levněji. 

Jarní svatební kytice

Jarní kytice jsou především svěží a barevné. Typickými květinami této sezóny jsou například tulipány, narcisy, hyacinty nebo frézie. Pokud se poohlížíte po něčem něžném a romantickém, vyberte si konvalinky. Mezi jarní květiny patří také pryskyřníky, které svými bohatými květy připomínají pivoňky. 

Letní svatební kytice

Horké letní dny dokáží potrápit nejen krémové dorty, ale i květinovou výzdobu. Vybírejte tedy nejlépe takové květiny, kterým vysoké teploty příliš nevadí. Sáhnout můžete například po slunečnicích nebo kalách. Mezi letní květiny se řadí také pivoňky, hortenzie nebo jiřiny. Nicméně pamatujte, že ani nejodolnější květiny nevydrží bez vody věčně.

Podzimní svatební kytice

Podzim se nese ve znamení tlumenějších barev a tmavších odstínů. Typické jsou pro něj například chryzantémy, astry nebo slaměnky. Nebojte se experimentovat a použít i podzimní plody. Krásně vypadají například šípky, makovice nebo jeřabiny.

Zimní svatební kytice

Odstíny bílé, šedé nebo starorůžové jsou pro zimní období typické. Nejčastěji používané květy v tomto období jsou bílé růže, lilie nebo orchideje. Netradičně pak působí jmelí nebo bavlník. Využít můžete i přírodniny, jako jsou větvičky jehličnatých stromů nebo šišky.

Svatební kytice podle tvaru

Aby kytice vkusně doplňovala typ vašich šatů a nechala vyniknout vaší postavě, je dobré při jejím výběru zohlednit také tvar a velikost vazby. Díky tomu můžete působit mladší a přitažlivější. K drobným nevěstám se hodí spíše malé kytice, vysoké nevěsty si mohou dovolit košatější varianty. 

Kulatá svatební kytice

Jde o oblíbenou klasiku obvykle sestavenou ze stejného druhu květin, nejčastěji růží. Pro svoji jednoduchost se hodí zejména ke zdobeným a nabíraným šatům. Kulatá kytice je vhodná pro všechny typy postavy. Pro její decentní vzhled ji ale ocení zejména drobné nevěsty. 

Převislá svatební kytice

Květiny, které se volně přelévají přes ruku nevěsty, působí elegantně a honosně. Proto se hodí spíše k jednoduchým, splývavým šatům. Kytice sluší především vysokým nevěstám.

Svatební kytice ve tvaru slzy

Pokud se nemůžete rozhodnout jestli vybrat kulatou nebo převislou kytici, zvolte kompromis v podobě kytice ve tvaru slzy. Horní část, kterou drží nevěsta v ruce, je kulatá, spodní část je zakončena do špičky. Pokud právě řešíte, jak otěhotnět, je velmi pravděpodobné, že vdávat se budete už s bříškem. Zúžený tvar kytice vhodně podtrhne vaše křivky, slušet bude tedy i baculkám.

Volně vázaná svatební kytice

Trendem posledních let je kytice, která působí rozevlátě a trochu střapatě. Je krásným a výrazným doplňkem každé nevěsty. Hodí se ke všem typům postavy. S ohledem na výšku nevěsty stačí jen zvolit tu správnou velikost. 

Glamélie

Nenechte se zmást názvem, nejde o typ květiny, ale o speciální techniku vázáni kytice. Z okvětních plátků růže, lilie nebo orchideje vznikne nádherná svatební kytice, která vypadá jako jeden jediný bohatý květ. Pro svůj kulatý tvar je vhodná především pro drobné nevěsty.

Zepter

Tvar této svatební kytice připomíná žezlo a květinám se ponechává dlouhý stonek. Pro tento druh vazby se nejvíce používají kaly. Kytice je tedy ideální volbou pro ženy, které chtějí odvést pozornost od širších boků.

Význam barev a symbolika květin ve svatební kytici

Květiny nejsou jen krásným dekoračním prvkem, mohou k nám i promlouvat. Při jejich výběru můžete vzít v potaz také to, že každý druh květiny, stejně jako její barva, má svůj jedinečný význam. Pomocí květů tedy můžete vyjádřit vaše city nebo osobnost.

Červené růže jsou symbolem lásky a touhy, bílé představují nový začátek a růžové vyjadřují nevinnost. I to je důvod, proč jsou růže ve svatební kytici u nevěst tak oblíbené. Bílé chryzantémy slibují věrnost a oddanost, červené lásku. Bílé kaly představují nevinnost a eleganci. Růžově zbarvené pivoňky jsou předzvěstí hojnosti a šťastného manželství. Žluté slunečnice avizují pozitivní věci v životě. 

Existují ale i květiny, které mají negativní význam. Pokud květomluvě přikládáte váhu, přesvědčte se, že právě vámi vybrané květiny nesdělují něco nevhodného. Vyhněte se například žlutým karafiátům, které představují opovržení nebo černým růžím symbolizujícím rozchod a odloučení.

Svatební květinová výzdoba

Fotografie od uživatele Agung Pandit Wiguna ze služby Pexels
 

Kytice nevěsty je bezesporu nejvýraznějším prvkem květinové výzdoby každé svatby. Nesoustřeďte se ale pouze na ni. Důležitý je také výběr ostatních květinových dekorací, které podtrhnou atmosféru a styl svatby. Výzdoba navíc bývá významnou položkou svatebního rozpočtu. Proto až budete přemýšlet, na kolik vás svatba a její příprava vyjde, nezapomeňte ji do plánu zahrnout.

Menší kytici v podobném stylu jako má nevěsta obvykle nesou v ruce svědkyně a maminky novomanželů. Se svatební kyticí by měla korespondovat také korsáž pro ženicha, tatínky novomanželů a svědky s tím, že korsáž ženicha by měla být nejvýraznější. Svatebčany můžete hned po příchodu ozdobit vývazkem z myrty.

Svědkyně a družičky si mohou ozdobit ruce květinovými náramky. Oblíbené jsou také věnečky nebo čelenky uvité nejčastěji z lučních květin. Také nevěsta může svůj  svatební účes ozvláštnit květinovou dekorací.

Pokud nevěsta a ženich pojedou na svatební obřad auty, je zvykem nazdobit jejich vozy květinami a dalšími dekoracemi, aby se odlišili od ostatních hostů.

Výzdoba obřadního místa se odvíjí od toho, zda plánujete svatbu venku nebo ve vnitřních prostorách. V obou případech je vhodné ozdobit oddací stůl, na kterém budete stvrzovat svůj svazek podpisy. Zajímavým prvkem je také květinový nebo mechový polštářek na snubní prstýnky. Venkovní obřadní místo krásně doplní slavobrána zdobená květinami. 

Promyslet byste měli také výzdobu místa, kde bude probíhat svatební hostina a volná zábava. Na stoly vybírejte spíše méně aromatické květiny, silná vůně by mohla některé hosty obtěžovat. Kromě svatební tabule se květiny mohou objevit i jako dekorace svatebního menu, nejčastěji se květinami zdobí svatební dort

Fotografie od uživatele Asad Photo Maldives ze služby Pexels

TIP: Pokud svatbu plánujete v období těhotenství a zlobí vás těhotenská cukrovka, můžete zvolit zdravější variantu svatebního dortu bez přidaného cukru. Zkuste třeba barevný raw dort zdobený hořkou čokoládou, čerstvým ovocem a jedlými květy.